Prædikativ
Prædikativ angiver hvad eller hvordan subjektet er, eller hvad det er lavet af. Det kan også angive ejer af subjektet. Som oftest bruges prædikatet olla, ’er’, i sætningen, og olla fungerer på en måde som et lighedstegn mellem subjekt og prædikativ. Prædikativet er som regel et substantiv eller adjektiv. F. eks. talo on suuri, talo = suuri ’huset er stort’, ’huset = stort’. Der kan komme flere prædikativer efter ”lighedstegnet” olla: Talo on vanha, suuri ja kaunis ’Huset er gammelt, stort og smukt.
For at finde prædikativet i en sætning, så kan man stille sig en række spørgsmål om subjektet (s) såsom ’hvordan er (s)?’, ’hvilken slags er (s)?’ ’hvad er (s)?’ og ’hvis er (s)?’.
Kissa, joka istuu penkillä on musta. Katten er subjekt, og så kan man spørge sig hvilken slags kat det er tale om. I dette tilfælde er det så tale om en sort kat, dvs. ’sort’ er prædikativ i denne sætning.
Flere eksempler:
Liisa on surullinen.Hvordan er Liisa? Liisa er ked.
Tuula on opettaja. Hvad er Tuula? Tuula er underviser.
Pöytä on puuta. Hvad er bordet lavet af? Bordet er af træ.
Kello on minun. Hvis er uret? Uret er mit.
Suklaa on makeaa. Hvordan er chokoladen? Chokoladen er sød.
Valg af kasus:
Prædikativet kan forekomme i tre kasusformer, partitiv, nominativ og genitiv.
Nominativ bruges, når man taler om en konkret genstand, eller en bestemt del af en helhed. Hertil kommer også flertalsord som øjne, briller, hår, der bliver betragtet som en helhed. Nominativ har ingen endelse i ental, men ved flertalsord tilføjes –t til vokalstammen. Man skal også være opmærksom på, at i prædikativsætninger så står subjektet altid i nominativ.
Eksempler på ental: Minä olen sairaanhoitaja,’jeg er sygeplejer. Tämä kirja on hyvä, ’denne bog er god’. Virtahepo on vaarallinen eläin, ’flodhesten er et farligt dyr’
Eksempler på flertal: Nämä housut ovat pitkät ’disse bukser er lange’. Vaasan vanhat puutalot ovat kauniit, ’de gamle træhuse i Vasa er smukke.
Partitiv bruges i de tilfælde, hvor,
1. subjektet er et så kaldt stoford, eller angiver hvad subjektet er lavet af
Maljakko on lasia, ’vasen er af glas’. Paita on puuvillaa, ’trøjen er af bomuld’. Viini on punaista, ’vinen er rød’. Vesi on lämmintä. ’Vandet er varmt’.
2. beskriver en del af en af helhed, hvor subjektet er en del af det
Minä olen Salon sukua. ’jeg er af slægten Salo’.
3. eller beskriver noget abstrakt man ikke kan tælle,
Tanssiminen on hauskaa’at danse er sjovt’. Elämä on harmaata. ’Livet er gråt/trist. Huutaminen on turhaa. ’råben er unødvendigt.
Obs! Undtagelse her er, hvis subjektet er ilma, sää eller taivas. Her står prædikativet i nominativ. Ilma on kaunis, ’vejret er smukt’ Taivas on kirkas ’himmelen er klar’.
4. Samt ord i pluralis,
Ruusut ovat punaisia, ’roserne er røde. Tuolit ovat kovia. ’stolene er hårde. Me olemme suomalaisia, ’vi er finlændere.’
Genitiv bruges når prædikativet er ejer. Man tilføjer –n til vokalstammen.
Tuo auto on minun, ’den der bil er min. Kesämökki on meidän, ’sommerhuset er vores.’
Særligt ved negative sætninger: I mange tilfælde har partitiv forrang i det finske sprog, hvilket blandt andet gør sig gældende ved objekt. Dette gør sig ikke gældende ved prædikativ. Predikativet beholder altid sin kasus ved negative sætninger.
Tämä auto on kallis – Tämä auto ei ole kallis, ’denne bil er dyr – denne bil er ikke dyr.’
Tämä auto on minun – Tämä auto ei ole minun’denne bil er min – denne bil er ikke min.’
Housut ovat pitkät – Housut eivät ole pitkät, ’bukserne er lange – bukserne er ikke lange.
Talkongruens:
Som regel så står subjekt og prædikativ i samme tal, dog er der nogle tilfælde hvor der ikke er overensstemmelse. Dette gælder f. eks. i passive sætninger, hvor prædikatet står i flertal: Koiran haukkumisesta oltiin väsyneitä, ’man var træt af hundens gøen.’ Hvis subjektet er i flertal, og prædikatet angiver hvad subjektet er lavet af, så står det i partitiv ental: Kolikot ovat hopeaa, ’møntene er af sølv.’ Hvis prædikativ udtrykker en del af en gruppe, står prædikativet i flertal partitiv: Suomi on maailman parhaita maita, ’Finland er et af verdens bedste lande.’